Sedumdak op bitumen

Overweeg je om een sedumdak te (laten) aanleggen? In veel gevallen kan een sedumdak niet direct bovenop het bestaande dak worden aangelegd. Dat komt bijvoorbeeld omdat de ondergrond niet geschikt is, of omdat het dak niet aan een aantal belangrijke veiligheidseisen voldoet. Hoe het zit met sedumdaken en de veelgebruikte bitumen dakbedekking, ook wel dakleer genoemd, lees je hier.

Sedumdak met uitzicht en zonsondergang

Sedum op bitumen dakbedekking

Heb jij baat bij een groen dak? Dan kies je voor sedummatten: vetplantjes op een substraatlaag van vier centimeter. Deze vetplantjes, ook wel sedum genoemd, zijn erg sterk en zijn bestand tegen verschillende extreme weersomstandigheden. Een sedummat wordt uitgerold over jouw dak, waarna je hier jarenlang van kunt genieten: sedumplanten zijn namelijk erg onderhoudsvriendelijk en hoeven maar één keer per jaar worden gevoed met een speciale meststof.

Sfeerfoto familie
Sedumdak op het land

Sedum op bitumen dakbedekking

Bitumen is een op aardolie gebaseerde substantie, dat veel wordt gebruikt voor dakbedekking. Een bitumen dakbedekking noemt men ook wel eens dakleer of roofing en dit is een ideale dakdichting voor platte daken. Deze substantie kan goed tegen temperatuurschommelingen, is goed waterdicht en de verwachte levensduur van een bitumen dakbedekking ligt gemiddeld tussen de twintig en veertig jaar. Wil je de levensduur van jouw bitumen dak nóg meer verlengen? Of wil je simpelweg het standaard grijze of zwarte dak laten veranderen in een prachtig groen aangezicht? Dan hebben wij goed nieuws voor je: een dakconstructie met bitumen is namelijk geschikt voor het aanleggen van een sedumdak. Andere geschikte dakbedekkingen zijn EPDM, betondaken of daken met een lichte helling.

Verschillende soorten planten in sedummatten

Sedumdak met dakleer of bitumen dak als ondergrond

De ondergrond van het sedumdak moet stevig zijn en het gewicht van het sedumdak kunnen verdragen. In principe is een bitumen ondergrond op het dak erg geschikt voor het aanleggen van een sedumdak. Het dakleer moet echter wel aan de volgende eisen voldoen, anders is de aanleg van een sedumdak simpelweg niet verantwoord en veilig:

Waarom een sedumdak op dak met bitumen dakbedekking?

Sedumplantjes op een bitumen dak kunnen de levensduur van het dak aanzienlijk verlengen. Maar, dat is niet het enige voordeel dat een sedumdak biedt. We vinden bitumen dakbedekking vaak op schuurtjes, fietsenstallingen, veranda’s, overkappingen of garages. Redenen om hier een sedumdak op aan te leggen, is:

 

  • Een sedumdak op je bitumen dak zorgt voor een betere isolatie van het dak
  • Sedumplantjes zorgen voor een verminderde uitstoot van CO2.
  • Sedumdaken zijn een ideale natuurlijke waterbuffer tegen wateroverlast.
  • Je dak kan tot wel 60 jaar lang meegaan dankzij de aanleg van een groen dak, dat betekent dat de levensduur van je bitumen dak maar liefst 4x wordt vergroot!