Fietsenberging met sedumdak

Maak van je fietsenberging een mooie, groene plek door hier een sedumdak op aan te leggen. Een fietsenberging is de perfecte plek voor een sedumdak, omdat sedum op het (vaak kleine) fietsenhok zorgt voor een unieke en duurzame beleving in de tuin of rondom een (bedrijfs)pand!

Sedumdak met uitzicht en zonsondergang

Sedumdak op fietsenberging

Een fietsenberging met sedumdak houdt in dat het dak van de berging, of het fietsenhok, begroeid is met sedum. Sedum is een soort vetplantje dat familie is van de bloeiende Crassulaceae. Veel mensen kennen vetplantjes als kleine groene plantjes, maar wist je dat deze plantjes ook kunnen veranderen in allerlei andere kleuren? Sedum krijgt namelijk een rode, roze of paarse gloed wanneer deze plantjes wat droger zijn. Maar: geen zorgen, het sedum op de fietsenberging wordt vanzelf weer groen zodra deze maar weer een klein beetje water of regen krijgen. Sedum is namelijk erg goed in het opnemen van water. Sedum slaat water op in de bladeren en daarom zijn sedumdaken erg makkelijk in onderhoud. Vooral een sedumdak op de fietsenberging of het fietsenhok is onderhoudsarm, doordat dit dak vaak klein is. Een kleiner oppervlakte van het sedumdak betekent nóg minder onderhoud!

Sedumdak op fietsenberging

Een fietsenberging met sedumdak houdt in dat het dak van de berging, of het fietsenhok, begroeid is met sedum. Sedum is een soort vetplantje dat familie is van de bloeiende Crassulaceae. Veel mensen kennen vetplantjes als kleine groene plantjes, maar wist je dat deze plantjes ook kunnen veranderen in allerlei andere kleuren? Sedum krijgt namelijk een rode, roze of paarse gloed wanneer deze plantjes wat droger zijn. Maar: geen zorgen, het sedum op de berging wordt vanzelf weer groen zodra deze maar weer een klein beetje water of regen krijgen. Sedum is namelijk erg goed in het opnemen van water. De plantjes slaan water op in de bladeren en daarom zijn sedumdaken erg makkelijk in onderhoud. Vooral een sedumdak op de fietsenberging is onderhoudsarm, doordat dit dak vaak klein is. Een kleiner oppervlakte van het sedumdak betekent nóg minder onderhoud!

Een duurzaam fietsenhok met sedumdak

Een fietsenberging met een sedumdak is duurzaam. Daarbij heeft ‘duurzaam’ meerdere betekenissen en voordelen voor zowel jouzelf, het dak én de omgeving. Duurzaam betekent namelijk in dit geval:

  • Letterlijk ‘geschikt om te duren’, ook wel lang meegaand of weinig vergankelijk. Dit alles gaat in dit geval over het dak van het fietsenhok zelf. Een sedumdak is duurzaam omdat deze erg lang meegaat, en doordat de plantjes erg sterk zijn beschermen deze ook het dak zelf. Daardoor zal de levensduur van het dak verlengd worden en daarom is dit één van de vele betekenissen die duurzaam in dit geval heeft!
  • Bij duurzaamheid denken we anno 21e eeuw natuurlijk ook aan duurzaam handelen, duurzame grondstoffen en het milieu. Ook deze betekenis is in het geval van sedumdaken erg toepasselijk, omdat een fietsenberging met een sedumdak bijdraagt aan een beter milieu. Een sedumdak op het fietsenhok zorgt namelijk voor een groenere omgeving. Deze groene omgeving verhoogt de biodiversiteit doordat de sedumplantjes allerlei prachtige vlinders, nuttige bijen en vrolijke vogels aantrekt. Vanwege de zuiverende werking van het sedum, wordt CO2 omgezet in zuurstof en wordt fijnstof uit de lucht gefilterd. Dit zorgt voor een verbeterde luchtkwaliteit en ook daarom is een fietsenberging met sedumdak erg duurzaam!

Sedumdak toepassen op fietsenberging in tuin of bij bedrijfspand

Mocht je zelf een klein fietsenhok achter het huis, in de tuin of rondom het huis hebben, dan is dit een hele geschikte plek voor een mooi groen sedumdak. Maar, uiteraard bieden sedumdaken ook een hele mooie uitkomst voor het bedrijfsleven. Er zullen ongetwijfeld medewerkers op de fiets komen en de vaak bestrate omgeving van een bedrijfspand kan wel wat groen gebruiken. Vooral wanneer het bedrijfspand gevestigd is in een bebouwde omgeving of zelfs op een industrieterrein, biedt een groendak op een fietsenberging een ware uitkomst. Haal wat groen en natuur naar de bebouwde omgeving en zorg ervoor dat medewerkers kunnen genieten van het prachtige aangezicht, de vele mooie diertjes die het dak zal aantrekken én de schonere omgeving rondom het werk.

Sedumdak aanleggen

Sedumdak op fietsenberging of fietsenhok (zelf) aanleggen

Wist je dat het aanleggen van een sedumdak tegenwoordig helemaal niet duur hoeft te zijn? En dat je dit zelfs eventueel zelf heel gemakkelijk en snel kunt doen? Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar wat betreft het aanleggen van een sedumdak. Al in een aantal stappen heb je een prachtige groene aanleg en je kunt in een handomdraai genieten van al het moois dat het sedumdak brengt!