Sedum-dak.nl

Sedumdak aanleggen

Duurzaamheid wordt tegenwoordig veel besproken. Met de aanleg van een sedumdak draai jij je steentje bij. Maar, wat is het precies en hoe leg je het aan? Om het allemaal wat makkelijker te maken, hebben we deze informatie voor jou op een rij gezet.

Sedumdak met uitzicht en zonsondergang

Hoe kun je een sedumdak aanleggen?

Als het jou uitkomt, is het mogelijk om zelf een sedumdak aan te leggen, maar voor de meeste mensen kan het verstandiger zijn om een ​​professional in te huren, zoals een tuinman of een specialist in sedumdaken. Er zijn veel zaken waarmee je rekening moet houden, zoals eventuele vergunningen en de opbouw van jouw dak. Als je dit niet op de juiste manier aanpakt, kunnen er in de toekomst problemen ontstaan, zoals een dak dat niet sterk genoeg blijkt te zijn en daardoor instort of lekt. Zo zal een vakman altijd eerst kijken of de dakconstructie daadwerkelijk sterk genoeg is om een ​​sedumdak te dragen. Daarnaast zijn ze ook goed op de hoogte van de verschillende lagen en technieken waar bij de aanleg van een Sedumdak op gelet moet worden. het is daarom belangrijk dat er altijd een minimale hoogte van 7cm is t.o.v. de dakrand, omdat je sedum anders weg kan ‘drijven’ bij een regenbui. Een goede afwatering is bijvoorbeeld erg belangrijk, want teveel water is slecht voor sedumplanten en kan er ook voor zorgen dat mos groeit. Het is daarom van belang dat er goed nagedacht is over de het weglopen van het regenwater, zodat jouw sedumdak niet te lang ‘natte voeten’ heeft. Over de plantenopbouw hoeft jij je bij ons geen zorgen te maken. De specialisten van Groendaktotaal hebben dit namelijk al zorgvuldig voor je uitgezocht, waardoor je er zeker van mag zijn dat je altijd mooie matten hebt die minstens 80% volgroeid zijn als ze bij jou geleverd worden. Zo kun je gelijk genieten van het prachtige aangezicht.

Wanneer we de to do’s kort opsommen, kunnen we een sedumdak aanleggen als volgt samenvatten:

 • Beoordeel of je dak voldoet voor de aanleg van een sedumdak;
 • Controleer of je een vergunning nodig bent;
 • Schaf de benodigdheden aan;
 • Bereid jouw dak voor om het sedumdak aan te leggen;
 • Rol de beschermfolie uit en breng op maat;
 • Rol de drainagerol uit en knip op maat;
 • Rol het filtervlies uit en maak deze op maat;
 • Verdeel het substraat (de ‘grond’ en voeding) gelijkmatig over het dak en hou 5-10 cm van de rand vrij voor grind. Gebruik hiervoor geen scherpe voorwerpen om jouw dak te beschermen tegen lekkage;
 • Breng het grind aan tussen de dakrand en het substraat;
 • Rol de sedummatten bovenop het substraat uit en stop bij de grindlaag;
 • Besproei lichtjes indien het niet binnen 24 uur gaat regenen, zodat het goed wortel kan schieten;
 • Geniet van het door jouzelf  aangelegde sedumdak!
Sfeerfoto familie
Sedumdak aanleggen

Hoe kun je een sedumdak aanleggen?

Als het jou uitkomt, is het mogelijk om zelf een sedumdak te maken, maar voor de meeste mensen kan het verstandiger zijn om een professional in te huren, zoals een tuinman of een specialist in sedumdaken. Er zijn veel zaken waarmee je rekening moet houden, zoals eventuele vergunningen en de opbouw van jouw dak. Als je dit niet op de juiste manier aanpakt, kunnen er in de toekomst problemen ontstaan, zoals een dak dat niet sterk genoeg blijkt te zijn en daardoor instort of lekt. Zo zal een vakman altijd eerst kijken of de dakconstructie daadwerkelijk sterk genoeg is om een sedumdak te dragen. Daarnaast zijn ze ook goed op de hoogte van de verschillende lagen en technieken waar bij de aanleg van een Sedumdak op gelet moet worden. het is daarom belangrijk dat er altijd een minimale hoogte van 7cm is t.o.v. de dakrand, omdat je sedum anders weg kan ‘drijven’ bij een regenbui. Een goede afwatering is bijvoorbeeld erg belangrijk, want teveel water is slecht voor sedumplanten en kan er ook voor zorgen dat mos groeit. Het is daarom van belang dat er goed nagedacht is over de het weglopen van het regenwater, zodat jouw sedumdak niet te lang ‘natte voeten’ heeft. Over de plantenopbouw hoeft jij je bij ons geen zorgen te maken. De specialisten van Groendaktotaal hebben dit namelijk al zorgvuldig voor je uitgezocht, waardoor je er zeker van mag zijn dat je altijd mooie matten hebt die minstens 80% volgroeid zijn als ze bij jou geleverd worden. Zo kun je gelijk genieten van het prachtige aangezicht.

Wanneer we de to do’s kort opsommen, kunnen we een sedumdak aanleggen als volgt samenvatten:

 • Beoordeel of je dak voldoet voor de aanleg van een sedumdak;
 • Controleer of je een vergunning nodig bent;
 • Schaf de benodigdheden aan;
 • Bereid jouw dak voor om het sedumdak aan te leggen;
 • Rol de beschermfolie uit en breng op maat;
 • Rol de drainagerol uit en knip op maat;
 • Rol het filtervlies uit en maak deze op maat;
 • Verdeel het substraat (de ‘grond’ en voeding) gelijkmatig over het dak en hou 5-10 cm van de rand vrij voor grind. Gebruik hiervoor geen scherpe voorwerpen om jouw dak te beschermen tegen lekkage;
 • Breng het grind aan tussen de dakrand en het substraat;
 • Rol de sedummatten bovenop het substraat uit en stop bij de grindlaag;
 • Besproei lichtjes indien het niet binnen 24 uur gaat regenen, zodat het goed wortel kan schieten;
 • Geniet van het door jouzelf  aangelegde sedumdak!
Sedumdak onderhouden

Onderhoud na aanleg

Sedumplanten zijn nagenoeg onverwoestbaar en hebben nauwelijks water nodig. Daarom hebben aangelegde sedumdaken relatief weinig onderhoud nodig, maar geheel onderhoudsvrij is het natuurlijk niet. Met een klein beetje werk en een beetje extra liefde, ben je verzekerd van een prachtig sedumdak voor in jouw woonomgeving.. Wanneer je zelf het sumdak gaat onderhouden, hou dan één tot twee keer per jaar rekening met de volgende werkzaamheden:

 • Onkruid verwijderen;
 • Mos verwijderen;
 • De rand met grind verfrissen en schoonspoelen;
 • De hemelwaterafvoer en bolrooster schoonmaken voor een goede doorloop;
 • Bemesten volgens advies van de sedumdak specialist.

Wat zijn de kosten?

Gezien Nederland een grote variatie heeft in formaten van daken en de mogelijkheden voor sedumdaken ongekend zijn, is de investering altijd maatwerk. Maar, dat is uiteraard afhankelijk van jouw financiële middelen en de bijdrage die jij wil leveren aan de betere wereld van morgen. Je kunt bijvoorbeeld dit type dak aanleggen op een containerombouw van 3 m2, maar ook op jouw bedrijfspand of woning van 120 m2. Natuurlijk niet te vergeten of je zelf de handen uit de mouwen steekt voor de aanleg van het sedumdak of dit laat doen door een specialist. Eveneens is er sprake van een zogenaamde ‘staffel’, waarbij de prijs per vierkante meter relatief snel afneemt naarmate er meer m2 afgenomen worden. Een indicatie kunnen we geven (exclusief bezorgkosten):

 • 3 m2 t.b.v. containerombouw a € 225,-
 • 6m2 t.b.v. erker a € 311,70
 • 9 m2 t.b.v. kleine uitbouw a € 396,72
 • 12 m2 t.b.v. kleine schuur of garage a € 481,10
 • 15 m2 t.b.v. overkapping a € 596,25
 • 18 m2 t.b.v. garage a € 715,50.

*Prijzen zijn logischerwijs onder voorbehoud van onze partner en afhankelijk of je het sedumdak aanleggen zelf realiseert of uitbesteed.

sedumdak-leggen

Enkele voordelen van sedumdaken.

En natuurlijk de nadelen van sedumdaken.

Naast de voordelen moet er rekening gehouden worden met veel nadelen van Sedumdaken. Het zorgt bijvoorbeeld voor extra gewicht en het dak moet natuurlijk sterk genoeg zijn om dit extra gewicht te dragen. Daarom kan het in sommige gevallen nodig zijn om het dak te versterken voordat u het sedumdak plaatst, wat kosten met zich meebrengt. Win daarom altijd eerst professioneel advies in om problemen te voorkomen. Daarnaast kan er ook lekkage optreden als het Sedumdak niet op een correcte wijze is aangebracht, dus dit is een extra reden om vooraf advies in te winnen.

Een ander punt om in gedachten te houden is dat het sedumdak veel dieren aantrekt, zoals slakken, vogels, bijen, vlinders en andere insecten. Dit komt de biodiversiteit in jouw omgeving natuurlijk erg ten goede wat natuurlijk een pluspunt is, maar mocht je deze diversiteit aan insecten rondom jouw woning niet prettig vinden, dan is een sedumdak of een andere vorm van groendak geen goed idee.

Draag jij jouw steentje bij?

Je doet het uiteraard niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Vergeet ook niet de toekomst: jouw (klein)kinderen. Door het aanbrengen van een sedumdak, zorg je er voor dat er dat biodiversiteit stijgt en de lucht beter gefilterd wordt door de planten. Een bijdrage aan het milieu van nu en de toekomst dus. Ben jij er klaar voor?

Sedum dak aanleggen

Veelgestelde vragen over sedumdak aanleggen

Wanneer je van plan bent om een sedumdak zelf aan te leggen of te laten leggen, dan is het logisch dat je hier vragen over hebt. Bij Sedum-dak.nl doen we ons best om het geheel voor jou zo helder mogelijk te maken, zodat je weloverwogen jouw beslissing kunt maken.

In ons Nederlandse klimaat is het eigenlijk niet echt gebonden aan één moment. Het aanleggen kan dan ook gedurende het gehele jaar. Het proces is hiermee vergelijkbaar als met het aanleggen van graszoden in jouw tuin. Het is belangrijk dat bij het aanleggen het sedum de tijd heeft om wortels te schieten. Daarom bevelen we aan om het niet op te koude dagen te doen (bij kans op vorst) of bij extreme hitte. Voor de rest kunnen sedumdaken met een beetje ‘boeren verstand’ gedurende het hele jaar aangelegd worden. Zo kennen we verhalen van mensen die het de dag voor kerst hebben gelegd. Dus kort door de bocht: wanneer een sedumdak leggen? Gedurende het hele jaar.

Een sedumdak zelf leggen of laten leggen: we zien dat veel mensen met dit vraagstuk zitten. Gezien het leggen van groendaken relatief eenvoudig is, kun je dit tegenwoordig ook zelf. Over het algemeen is het binnen één dag aan te brengen door jezelf of een specialist. De belangrijkste vraag is echter: vind je het leuk om dit project aan te vliegen of laat je het liever doen? De voorkeur is hierin van belang en of je zelf de benodigde middelen op hoogte kunt tillen.