Sedum-dak.nl

Sedumdak onderhoud

Zo houd je jouw planten in topconditie

Vrijwel alles wat zich buitenshuis afspeelt heeft onderhoud nodig, zo ook jouw sedumdak. Hoe je dit doet? Dat leggen we je graag uit!

Sedumdak plant closeup

2-3 keer per jaar
onderhoud.

De eerste vraag is simpel: hoe vaak per jaar moet je omkijken naar je sedumdak? Gezien het sedum winterhard is, raden aan om twee tot drie keer per jaar een onderhoud in te plannen. Vaker hoeft ook niet, want zo blijft je sedum mooi fris! De aandacht en liefde die je aan het dak geeft zie echter later weer in de groei en bloei van de planten. De moeite waard, toch?

Drie stappen voor sedumdak onderhoud.

Het sedumdak onderhoud is onder te verdelen in een drietal werkzaamheden:

  • Onkruid en mos verwijderen;
  • Meststof toevoegen;
  • Afvoer controle.

Stap 1: Onkruid verwijderen.

De eerste stap is logisch en simpel: net als in de tuin kan er op open plekken onkruid groeien. Nu zijn onze dagen al 70-80% volgroeid voor ze de deur uit gaan, dus zul je er weinig hinder van ondervinden. Sterker nog: binnen de kortste keren zit het mooi dichtgegroeid! Desondanks raden we aan om toch te controleren of er onkruid of mos groeit, zodat je dit onkruid kunt verwijderen om het sedum ruimte geven. Het kan goed dat je tijdens het onkruid verwijderen een sedumplantje meetrekt, dat is niet erg en kun je zo weer terugstoppen op het dak. Het groeit dan vanzelf weer aan!

Sedumdak op overkapping

Stap 2: Meststof toevoegen.

Zoals gezegd is het dak al mooi volgroeid bij levering en zal het met snel volgroeien. Het is echter zaak om de planten sterk te houden. De tweede to do van onderhoud is dus het toevoegen van meststof, ofwel bemesten. Dit doe je over het algemeen één keer per jaar. Let er hierbij wel op dat je de juiste stof gebruikt, want de verkeerde soort kan juist averechts werken. Welke soort? Dat advies geven we je uiteraard mee bij bestelling!

Stap 3. Afvoer controle

Over het algemeen wordt er vaak een bescherming rond de afvoer geplaatst, waardoor je afvoer over het algemeen niet zal verstoppen. Zoals de natuur beaamd kan er altijd een keer een plantje dood gaan, een blaadje van de boom vallen of iets anders zijn wat de afvoer blokkeert. Om te zorgen dat het water wel weg kan en jouw plantjes geen natte voeten krijgen, raden we bij het onderhoud aan om toch even te kijken of de afvoer vrij is en goed doorloopt. Kleine klus, groot gemak!

Extra onderhoudstip!

Het weer wordt in Nederland de laatste jaren extremer. Des te belangrijker dat we met z’n allen opstaan om het klimaat beter te maken en ons steentje bij te dragen. Jij doet dit met jouw sedumdak, fijn! Mocht er een langere periode van droogte zijn, dan kun je overwegen om het sedumdak een goede slok water te geven. Immers, na een periode van vier weken droogte is een goede slok water wel even fijn toch? Sluit je sproeier of tuinslang aan en ga lekker in de tuin genieten van het mooie weer. Hier ben je goed in getraind, want de zon schijnt immers al vier weken! Laat het net zo lang sproeien tot je water uit de afvoer ziet lopen, dan is er voldoende water door de plantjes en substraat opgenomen dat deze genoeg heeft gehad: verzadigd noemen we dit.

Sedumdak onderhoud